Историята на „Сам постигам“ – от един разговор до реализиран проект

Историята на „Сам постигам“ – от един разговор до реализиран проект

Точно един месец след официалното стартиране на сайта sampostigam.org, ви представяме историята на „Сам постигам – Информирани за успех!“. Надяваме се всеки, който я прочете, да изпита порив и вдъхновение да осъществи своите идеи, мечти и каузи!

Ралица Коларова:

“Сайтът sampostigam.org не е просто реализиран проект – той е кауза, моята кауза, с която искам да помогна на деца и младежи у нас, които преживяват тежки моменти, свързани със загубата или липсата на родител/и!”

Идеята за платформата се ражда в разговор между Ралица и Станислава Рашева – председател на УС на фондация “Благотворител”, през есента на 2022 година. Темата на разговора е трудното откриване на информация за възможностите за финансова, материална и личностна подкрепа от страна на учениците и студентите от целевата група. Липсата на държавна политика, която да информира целевата група, също е мотив за създаването на този сайт.

Станислава Рашева и Ралица Коларова

Така Ралица решава, че това ще е темата на нейния социален проект по предмета гражданско образование. До края на годината проектът “Информираността – ключът към успешното бъдеще”, с краен резултат създаване на информационен сайт, е предаден за оценка. Следва същинската работа по него – изпълнението му. За целта обаче са нужни средства и стабилен партньор, който да помага в дейностите по реализацията. По тази причина Ралица се насочва към Националния ученически конкурс “Млад Благотворител” 2023, организиран ежегодно от фондация “Благотворител” и подкрепящ с парични средства победителите в различните му категории.

Тя кандидатства с проекта си в началото на януари 2023 година и е одобрена за участие във втория кръг на конкурса. В него трябва да се изпълнят три задания и да се направи кратко видео, относно проекта. Ето какво казва Ралица за този етап от конкурса:

“Беше много интересно предизвикателство да се изпълнят трите задания. Те те карат да мислиш в перспектива, с реални данни и примери да обясниш как и защо искаш да реализираш проекта си. Концепцията на конкурса “Млад Благотворител” е това, което наистина ме впечатли и поддържаше мотивацията ми. Макар и ученици, ние можем да помагаме и да реализираме благотворителни идеи, което е прекрасно! Видеото, което трябваше да подготвим, ме затрудни най-много от гледна точка на концепция, изпълнение, заснемане. За моя радост най-добрата ми приятелка – Дара, е мастър в това отношение! Тя ми помогна изключително много по всички линии на изпълнение на видео задачата – от сценарий, през заснемане, обработка, съвети, изобщо оставих се на професионалиста, хах! Благодаря ти, Дари, за всичко!”

И така дойде дългоочакваният момент на финалното класиране в конкурса. На 28 февруари 2023г. на живо в YouTube деветчленното жури на “Млад Благотворител” обяви финалистите във всяка категория и победителите в конкурса.

Проектът на Ралица “Информираността – ключът към успешното бъдеще”, финалист в категория “Подкрепа за деца и ученици, лишени от родителски грижи”, завърши на второ място с 228 точки и награден фонд за реализация 1 200 лева.

“Голямо вълнение беше да слушам и гледам на живо обявяването на финалистите, на слушалки в автобуса, връщайки се от училище. Щастлива съм, че успях да впечатля това голямо жури, съставено от професионалисти на високо ниво. Благодаря им за хубавите думи за проекта и за мен в частност.”

През март 2023 нашата създателка започва да подготвя най-важната част от платформата “Сам постигам”, а именно съдържанието. Прави структурата, основните страници, подстраници и текстовете към тях, като се стреми да са максимално разбираеми, точни и полезни – каквито биха били и за нея като част от целевата група. В този работен процес се появиха партньорите ни от bCloud.Club, които дариха безвъзмездно хостинг услуги и домейн на бъдещия сайт, чието име обаче още беше в творчески етап на измисляне. С безценните професионални съвети на експерт от bCloud.Club и с идея на Станислава Рашева, Ралица реши домейнът да е sampostigam.org. Мотото на информационната платформа сякаш само се появи като съкратен вариант на заглавието на проекта – “Информирани за успех!”.

“Домейнът, който избрахме заедно с помощта на Станислава и експерта от bCloud.Club, наистина носи много информация за смисъла и идеята на платформата. Мотото пък го допълва перфектно!”

Преди да започне фирмата изпълнител работата по сайта, Ралица реши да направи проучване доколко целевата група е запозната с възможностите за подкрепа у нас. То беше под формата на анонимна анкета с въпроси, чиито анализ скоро ще публикуваме тук в секция “Новини”. Разпратихме анкетата до всички имейли на училища, центрове за настаняване от семеен тип, регионални управления по образованието и журналисти, с които разполагаше фондация “Благотворител”. Красноречиви са процентите на отрицателен отговор на някои от въпросите, които сме показали в началната страница на sampostigam.org:

След изпращането на анкетата се заехме с изработката на сайта и подготовката за официалната церемония по награждаване на победителите в “Млад Благотворител” 2023, която изискваше представяне на всеки проект с презентация.

“Събитието бе едно от най-запомнящите се в моя живот. С вълнение и гордост разказах докъде съм стигнала с реализацията и популяризацията на проекта и сайта. Специален гост на церемонията беше Светослав Иванов, водещ на предаването “120 минути”, с когото имах честта да се запозная и поговоря.

Той се заинтригува от проекта и каузата. Каза ми следното – “Ще ми гостуваш скоро, надявам се! Хората трябва да чуят за този проект, заслужава си!”. Звучеше ми невероятно, не можех да повярвам. Две седмици по-късно това изречение се превърна в самата истина. Изключително благодарна съм за възможността, дадена ми от Светослав Иванов, да разкажа за моята кауза! Вярвам, че това интервю ще достигне до много хора, които имат нужда от информацията в сайта и тя ще им даде мотивацията за бъдещите им успехи!”

И така, малко повече от месец след интервюто на създателката на платформата “Сам постигам” в “120 минути”, на 8 юли 2023 официално сайтът става активен!

Разказахме ви историята за създаването на sampostigam.org, но тепърва ни предстои много работа, популяризиране и обогатяване на сайта, така че да достигне максимално много хора в България и да изпълнява мисията си ползотворно – да ИНФОРМИРА ЗА УСПЕХ!

Последвай ни: